Organiseren van een Top2000-kerkdienst

Top2000-kerkdienst? Wat is dat?

Tijdens een Top2000-kerkdienst vertellen we het verhaal van de Liefde van God door het zingen van nummers uit de Top2000. De reguliere Top2000 wordt ieder jaar op radio 2 gedraaid tussen Kerst en Oud en Nieuw. Een Top2000-kerkdienst wordt dan ook meestal rond deze periode georganiseerd (maar kan natuurlijk plaatsvinden door het jaar heen).

Een Top2000-kerkdienst organiseren

De Top2000 staat boordevol mooie nummers over liefde, hoop en verdriet. In de bijbel zijn dit ook belangrijke onderwerpen. Iedereen kent wel een nummer uit de Top2000 en heeft hier een bepaalde ervaring mee. Je eerste kus? De openingsdans tijdens je bruiloft? Een begrafenis? Elke keer als je dat lied hoort denk je weer even terug aan toen. Heel veel nummers vertellen het verhaal van de Liefde van onze Heer. Door de teksten goed te lezen kun je ze gemakkelijk terugbrengen naar teksten uit de bijbel. Daarom organiseren steeds meer kerken in Nederland een Top2000-kerkdienst.

De keuze van bezoekers

Op de website van Top2000kerkdienst.nl kunnen bezoekers hun stem uitbrengen op hun favoriete nummer uit de Top2000. Ook kan men motiveren waarom juist dit nummer zoveel voor hen betekent. Deze motivatie kan ten horen worden gebracht tijdens de dienst, waardoor de Top2000-kerkdienst een speciaal tintje krijgt.

Hoe organiseren we een Top2000-kerkdienst?

Een Top2000-kerkdienst wordt georganiseerd door een aantal vrijwilligers die het leuk vinden een bijzondere dienst neer te zetten. Kom een keer een avond bij elkaar en bespreek met elkaar wat je zou willen bereiken. Meld je aan via deze website en ontvang een (basis) startpakket met daarin o.a. voorbeeld-liturgieën, een concept persbericht en een uitgebreid stappenplan.

Het zou mooi zijn als de liederen gezongen kunnen worden door een band, dit geeft een extra dimensie aan de dienst. Natuurlijk kun je ook de beamer starten en de nummers draaien vanaf Youtube. Door je aan te melden krijg je de link naar een Youtube-kanaal met Top2000-video’s.

Tussen de nummers door kun je de link leggen met het Geloof en de Bijbel. Ook kun je motivaties van kiezers voordragen of voor laten dragen. Waarom staat dit nummer in jouw lijstje en waarom draaien we het hier tijdens de dienst? Bij het stemmen op de website kan men kenbaar maken of dit gedeeld mag worden.

Tussendoor kan er tijd gemaakt worden voor ritueel, zoals het aansteken van een kaars. Tijdens het bidden kan er gebruik gemaakt worden van het Whats-app gebed

Organisatie

Naast een team van mensen die willen helpen organiseren komen ook de volgende onderdelen aan bod:

 • Ruimte (kerkgebouw?)
 • Band
 • Publicatie (poster/flyers, kranten, social media)
 • Kaarsen
 • Liturgie

TIP: Zorg dat je alles op tijd regelt, vooral een ruimte en de band zijn belangrijk om op tijd te regelen. Bovendien heeft de band/het koor tijd nodig om de nummers te oefenen.

Je kunt op deze website een eigen pagina aanmaken, waarop dan ook de eigen favorieten van de eigen gemeente te zien zal zijn. Zorg ervoor dat mensen gaan stemmen en deel af een toe wat leuks zodat je (potentiële) bezoekers blijft boeien. Na het Sinterklaas feest is het tijd om de posters op te hangen en te gaan flyeren.

Tijdens de dienst is het handig om een liturgie uit te delen, bezoekers weten waar ze aan toe zijn en je kunt de ‘verbindende’ teksten daarop plaatsen. Waarom zingen we dit nummer in deze kerk. Hoe past dit nummer in het geloof. Ook kun je extra informatie kwijt op de liturgie zoals jullie Top10, oproep voor vrijwilligers enz. Aan het einde van de dienst zou je bezoekers een Top2000-kaarsje mee kunnen geven.

De dienst zelf

Als het dan eindelijk zover is kan de dienst van start gaan. De band speelt een paar nummers (die de top10 net niet gehaald hebben) en dan begint de dienst zoals jullie hem zelf invullen. Dit kan zijn als volgt:

 1. Voorwoord/welkom
 2. Twee nummers uit de Top2000
 3. Iemand die verteld waarom hij dit nummer gekozen heeft (motivaties 2 of 3 mensen vertellen tussendoor stukje van youtube laten zien of live spelen)
 4. Nog twee nummers spelen uit de Top2000
 5. Overdenking
 6. Een rustig nummer met whatsapp gebed
 7. Nog 2 nummers uit de Top2000 als afsluiting
 8. Na de dienst is het leuk om met zijn allen na te praten over de dienst onder het genot van een hapje en een drankje.
top 2000 kerkdienst 2017 jpg Pagina 14

Top2000 kerkdienst varianten

Top2000 café
Naast een reguliere Top2000-dienst, zou je ook een Top2000 café kunnen opzetten, hierbij komen natuurlijk weer andere speerpunten kijken. Je zou dan een dienst van bijvoorbeeld 2 uur in elkaar kunnen zetten, waarbij mensen, zoals in een café, aan te tafel kunnen plaats nemen en bediend kunnen worden. Bezoekers kunnen gemakkelijk in en uit lopen. Meer informatie over het organiseren van een Top2000-kerkcafé.

Top2000 herdertjestocht
Bij een Top2000-herdertjestocht kun je mensen door de stad leiden via verschillende kerken in de stad. Onderweg zorg je voor een aantal rustpunten waar een stuk uit het Kerstevangelie wordt gespeeld of gezongen. Ook hier kun je nummers uit de Top2000 ten gehore brengen.

Top2000 disco
Bij deze variant combineer je de Top2000 muziek en zorg je ervoor dat de voetjes van de vloer kunnen tijdens de dienst! Deze variant is met name populair onder de jeugd.

Aanmelden bij Top2000kerkdienst.nl

Door je aan te melden bij Top2000kerkdienst.nl ontvang je de benodigde documentatie om een dienst te organiseren. Bij pakket B én C krijg je bovendien de mogelijkheid jouw dienst extra onder de aandacht te brengen, want via het eigen gedeelte op de website (de gemeentepagina) kun je bezoekers laten stemmen en RSVP-en voor de dienst, beschik je over een actuele Top10, kun je nieuws plaatsen en bestaat er de mogelijkheid bezoekers contact te laten opnemen met jullie als organisatie.

De uitgebrachte stemmen komen direct bij jullie terecht (met eventuele motivatie), dus zo organiseer je jullie eigen Top2000-kerkdienst met het grootste gemak!

Succes met de voorbereiding!