Organiseren van een Top2000-kerkcafé

Top2000-kerkcafé? Wat is dat?

Een Top2000-kerkcafé is een laagdrempelige (wat vrijere kerkdienst). Je kunt denken aan een langere dienst waar mensen plaatsnemen aan (sta-) tafels en waar men tevens een drankje kan nuttigen. Vaak is het binnen zo’n dienst mogelijk om in en uit te lopen. Soms wordt deze gecombineerd met een Top2000-disco. Deze kan uiteraard ook eerder plaatsvinden in dezelfde ruimte voor bijvoorbeeld de jeugd.

Een Top2000-kerkcafé organiseren

De Top2000 staat boordevol mooie nummers over liefde, hoop en verdriet. Iedereen kent wel een nummer uit de Top2000 en heeft hier een bepaalde ervaring mee. Je eerste kus? De openingsdans tijdens je bruiloft? Een begrafenis? Elke keer als je dat lied hoort denk je weer even terug aan toen. Heel veel nummers kunnen blijken prachtig te passen in een kerkdienst. Daarom organiseren steeds meer kerken in Nederland een Top2000-kerkdienst of een variant hiervan; Top2000-kerkcafé!

De keuze van bezoekers

Op de website van Top2000kerkdienst.nl kunnen bezoekers hun stem uitbrengen op hun favoriete nummer uit de Top2000. Ook kan men motiveren waarom juist dit nummer zoveel voor hen betekent. Deze motivatie kan ten horen worden gebracht tijdens de dienst, waardoor de Top2000-kerkdienst een speciaal tintje krijgt. Tijdens een Top2000-kerkcafé is er vaak meer tijd om (nog)meer nummer ten gehore te brengen. Ook hier kunnen de motivaties mooi gebruikt worden of is het makkelijker voor de predikant om de zaal in te gaan om de dienst interactiever te maken.

Hoe organiseren we een Top2000-kerkcafé?

Een Top2000-kerkcafé wordt georganiseerd door een aantal vrijwilligers die het leuk vinden een bijzondere dienst neer te zetten. Kom een keer een avond bij elkaar en bespreek met elkaar wat je zou willen bereiken. Meld je aan via deze website en ontvang een (basis) startpakket met daarin o.a. voorbeeld-liturgieën, een concept persbericht en een uitgebreid stappenplan.

Het zou mooi zijn als de liederen gezongen kunnen worden door een band, dit geeft een extra dimensie aan de dienst. Natuurlijk kun je ook de beamer starten en de nummers draaien vanaf Youtube. Door je aan te melden krijg je de link naar een Youtube-kanaal met Top2000-video’s.

Tussen de nummers door kun je motivaties van kiezers voordragen of voor laten dragen. Waarom staat dit nummer in jouw lijstje en waarom draaien we het hier tijdens de dienst? Bij het stemmen op de website kan men kenbaar maken of dit gedeeld mag worden.

Tussendoor kan er tijd gemaakt worden voor ritueel, zoals het aansteken van een kaars. De speciale Top2000-kerkdienst kaarsjes kan je bestellen nadat je je hebt aangemeld.

Organisatie

Naast een team van mensen die willen helpen organiseren komen ook de volgende onderdelen aan bod:

 • Ruimte (kerkgebouw?)
 • Band
 • Publicatie (poster/flyers, kranten, social media)
 • Kaarsen
 • Liturgie

TIP: Zorg dat je alles op tijd regelt, vooral een ruimte en de band zijn belangrijk om op tijd te regelen. Bovendien heeft de band/het koor tijd nodig om de nummers te oefenen.

Je kunt op deze website een eigen pagina aanmaken, waarop dan ook de eigen favorieten van de eigen gemeente te zien zal zijn. Zorg ervoor dat mensen gaan stemmen en deel af een toe wat leuks zodat je (potentiële) bezoekers blijft boeien. Na het Sinterklaas feest is het tijd om de posters op te hangen en te gaan flyeren.

Tijdens de dienst is het handig om een liturgie uit te delen, bezoekers weten waar ze aan toe zijn en, als je de teksten daar plaatst, kunnen ze meezingen. Ook kun je extra informatie kwijt op de liturgie. Aan het einde van de dienst zou je bezoekers een Top2000-kaarsje mee kunnen geven.

De dienst zelf

Als het dan eindelijk zover is kan de dienst van start gaan. Door de ruimte gezellig aan te kleden en tafeltjes en hapjes neer te zetten is er gelijk al een andere sfeer. Vooraf kunnen er al wat nummers gedraaid worden tijdens de inloop. De dienst zelf zou er als volgt uit kunnen zien:

 1. Voorwoord
 2. Een aantal nummers
 3. Gebed
 4. Meer nummers en interactie met de zaal (waarom gekozen voor bepaald nummer dor bezoeker of dieper ingaan om de songteksten en hun betekenis)
 5. Moment van bezinning
 6. Overdenking
 7. En tot slot een mooie afsluiting, bijvoorbeeld de Top3
top 2000 kerkdienst 2017 jpg Pagina 14

Top2000 kerkdienst varianten

Top2000-kerkdienst
Dit is de reguliere kerkdienst maar dan in het teken van de Top2000 muziek. Tussen het gebed en preken is er ruimte voor Top2000-nummers , al dan niet omkleed met de motivaties van de bezoekers.

Top2000 herdertjestocht
Bij een Top2000-herdertjestocht kun je mensen door de stad leiden via verschillende kerken in de stad. Onderweg zorg je voor een aantal rustpunten waar een stuk uit het Kerstevangelie wordt gespeeld of gezongen. Ook hier kun je nummers uit de Top2000 ten gehore brengen.

Top2000 disco
Bij deze variant combineer je de Top2000 muziek en zorg je ervoor dat de voetjes van de vloer kunnen tijdens de dienst! Deze variant is met name populair onder de jeugd.

Aanmelden bij Top2000kerkdienst.nl

Door je aan te melden bij Top2000kerkdienst.nl ontvang je de benodigde documentatie om een dienst te organiseren. Bij pakket B én C krijg je bovendien de mogelijkheid jouw dienst extra onder de aandacht te brengen, want via het eigen gedeelte op de website (de gemeentepagina) kun je bezoekers laten stemmen en RSVP-en voor de dienst, beschik je over een actuele Top10, kun je nieuws plaatsen en bestaat er de mogelijkheid bezoekers contact te laten opnemen met jullie als organisatie.

De uitgebrachte stemmen komen direct bij jullie terecht (met eventuele motivatie), dus zo organiseer je jullie eigen Top2000-kerkdienst met het grootste gemak!

Succes met de voorbereiding!