Zes kerken organiseren samen een Top2000 dienst

Zes kerken organiseren samen een Top2000 dienst

Op zondag 27 december om 19.30 uur vindt de Top2000-kerkdienst plaats in Dordrecht. Het unieke aan deze dienst is dat het een samenwerking is tussen 6 kerken. Kees van de Graaf, een van de initiatiefnemers legt uit.

Samenwerking
“Het leek mij leuk om met verschillende kerken samen een dienst op te zetten. Enerzijds om de verbondenheid te laten zien, anderzijds om van elkaar te leren. Wij werken nu samen met de Vrij Evangelische kerk, de Katholieke kerk, de Kerk van de Nazarener, De Baptistengemeente, de Nederlands Gereformeerde kerk en de PKN.  Ons doel is om een toegankelijke dienst neer te zetten met een aantal top 2000 nummers. Qua sfeer is het een combinatie van kerkdienst en de Passion geworden.”

De zoon hervonden
“We hebben ervoor gekozen om de geschiedenis van de Verloren Zoon te vertellen, omdat dit een laagdrempelig verhaal is. Het verhaal is in verschillende delen opgeknipt met ieder zijn eigen thema (erfdeel, feest, spijt, terugkeer bij de vader e.d.). Eerst lezen we het bijbelgedeelte wat erbij hoort. Direct aansluitend zorgt iedere gemeente voor een minipreekje van 5 minuten waarin wordt ingegaan op het thema en speelt een interkerkelijke band het bijbehorende top 2000 nummer.

Interactie
Ook hebben we een moment waarin we de bezoekers zelf in actie willen laten komen. In ons geval laten we de mensen nadenken over “de varkentjes” die zij liever in 2015 willen achterlaten. Die mogen de mensen opschrijven en vervolgens door een papierversnipperaar shredden.

Promotie
De promotie gaat vooral via internet en de lokale kerken. We hebben een aantal posters laten drukken, maar met name de social media en mond-tot-mond reclame moet de mensen trekken. Via de lokale raad van kerken hebben we alle andere gemeenten benaderd.

Top2000 sfeer
We vinden het belangrijk om na de dienst ruimte te geven voor ontmoeting. Een groep heeft het zogenaamde Midlife-cafe opgezet waarin we kunnen na borrelen terwijl de top2000 uitzending op de achtergrond doorspeelt. Want naast de samenwerking is met name de ontmoeting een belangrijk onderdeel van de dienst.

Enkele tips:
De samenwerking tussen meerdere kerken geeft energie en zorgt voor creatieve ideeën.

  • Zorg voor een steengoede band
  • Laat de mensen meezingen met de teksten op de beamer
  • Zorg dat de bezoekers op enig moment zelf in actie moeten komen
  • Laat bezoekers na afloop elkaar ontmoeten

Deel dit bericht