U2 – Pride (in de naam van de liefde)

U2 – Pride (in de naam van de liefde)

Martijn neemt afscheid als blogger van mijnkerk.nl. In zijn blogs voor Mijnkerk.nl is Martijn steeds weer op zoek gegaan naar sporen van God in de popmuziek. Zo ook in zijn laatste blog over Pride – In the name of love van U2. Deze blog gaat over de liefde. De liefde van God voor alle mensen. Deze liefde klinkt door in de muziek van U2. Een mooi lied, een prachtige boodschap!

U2 – Pride

Het lied Pride (In the name of love) van U2 is geschreven als eerbetoon aan Martin Luther King. Dr King kwam in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw op voor gelijke rechten voor blank en zwart. In 1963 hield hij zijn legendarische toespraak “I Have a Dream“, waarin hij zijn hoop uitsprak dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. Vijf jaar later wordt hij op 39-jarige leeftijd vermoord. Naast King worden in dit nummer velen geroemd die stonden voor een ideaal, die gingen voor een betere wereld. Zo worden bijvoorbeeld ook de geallieerden uit de WO II genoemd.

Bono

Bono zelf gaf in een interview prachtig weer hoe hij dit nummer zingt en hoe hij naar deze mensen kijkt:

‘’Dit nummer is een eerbetoon of illustratie of een herinnering aan ons, over martelaren en het ideaal dat ze hadden. Het gaat over hoe zijn hun leven leefden met een innerlijke trots naar de mensheid toe en dat deze trots in feite een expressie is van Gods liefde voor de mensheid. Deze mensen deden wat ze deden omdat ze de boodschap van Gods liefde voor alle mensen probeerden te verspreiden.’’

Wauw. Deze mensen worden gemotiveerd vanuit Gods liefde. Bono slaat de spijker op zijn kop. En in één adem noemt hij daarmee ook die andere man die de boodschap bracht van Gods liefde: ‘Eén man verraden met een kus’, Jezus!

 

In de naam van de liefde

U2 slaat de spijker op zijn kop. Jezus was die man die kwam in de naam van liefde. De man die komt rechtspreken, één man die een ideaal heeft en je meeneemt naar een betere, nieuwe wereld. En dan klinkt de tekst van dat nummer opeens heel anders:

Eén man komt in de naam van de liefde

Eén man komt en gaat

Eén man komt hier rechtspreken

Eén man die ten val brengt

 

In de naam van de liefde

Wat is er meer in de naam van de liefde?

In de naam van de liefde

Wat is er meer in de naam van de liefde?

 

Eén man gevangen in prikkeldraad

Eén man die zich verzet

Eén man aangespoeld op een leeg strand

Eén man verraden met een kus

 

In de naam van de liefde

Wat is er meer in de naam van de liefde?

 

(Niemand is als U…)

 

’s Ochtends vroeg, 4 april

Harde schoten klinken in Memphis

Eindelijk vrij, ze namen je leven

Ze konden je trots niet afnemen

 

In de naam van de liefde

Wat is er meer in de naam van de liefde?

Dit is gospel in de klanken van rockmuziek. Dit is God in popmuziek. Dit is een boodschap van Gods liefde. Die boodschap geldt voor ons allemaal.

Afscheid

Deze blog is mijn laatste muziekblog voor Mijnkerk. Tenminste, wel als vaste blogger. Ik blijf muziek en zeker nieuwe muziek altijd volgen en mocht er dan nog eens een pareltje langskomen, wie weet of er dan nog eens een blog van mij voorbij komt.

Het ga jullie goed!

Deel dit bericht