Top2000kerkdienst Appingedam

Top2000kerkdienst Appingedam

We waren vroeg dit jaar, de Top2000kerkdienst Appingedam was al op zondagavond 20 november. Een andere sfeer dan tussen Kerst en Oud en Nieuw, maar al snel in de stemming!

Buiten stormde het, maar binnen -in de mooie middeleeuwse Nicolaïkerk- was het warm en gezellig! De verwarming was aan en de honderd kaarsjes van MijnKerk stonden in hartvorm te flakkeren op het podium. Op dat podium stond een popkoor, twee solisten, de dominee en het grote scherm waarop een aantal nummers vanaf YouTube te zien was.

In de stemming

Het was de derde keer dat we als Protestantse Gemeente een Top2000kerkdienst organiseerden. Het was even zoeken naar een geschikte datum. Want ja, die zondag tussen Kerst en Oud en Nieuw is er dit jaar niet. We kwamen uit bij de 20e november, in de avond. Als een soort aanloop naar de komende Top2000. Om alvast in de stemming te komen.

Juweeltjes

En dat is gelukt! Want hoewel de sfeer tussen Kerst en Oud en Nieuw toch anders is, was het een waardevolle avond. Vol juweeltjes uit die Top2000. Voorafgaand aan de dienst al Michael Jackson, Nick en Simon en Queen en als openingsnummer U2 met “I still haven’t found what I’m looking for”. Toen kon de avond voor mij -als U2-fan- eigenlijk al niet meer stuk.

Ontroerend

Maar er kwam nog meer, nog veel meer. Het popkoor zong over de liefde met nummers van Dotan, Van Dik Hout en Elton John. Een soliste zong de nummer 1 van vorig jaar “Imagine” en we stonden stil bij het overlijden van Leonard Cohen met “Hallelujah”. Maar het meest onder de indruk was ik ook dit jaar weer van onze jongste solist, die toch al voor de derde keer meewerkte aan de Top2000kerkdienst. Ontroerend en indrukwekkend hoe hij “Laat me” van Ramses Shaffy, “Hey Jude” van the Beatles en “Mag ik dan bij Jou” van Claudia de Breij vertolkte.

Top2000stress

Wat kan muziek toch veel betekenen! Het kan je laten lachen, het kan troosten, je kunt er kracht uit putten, je kunt de liefde er mee verklaren en je kunt je geloof er mee versterken. En volgens mij waren die ingrediënten er allemaal in deze dienst. Op Radio 2 hoorde ik vandaag dat de stress voor de Top2000 nu echt is begonnen. Dat kan ik me voorstellen voor de makers, maar hier geen stress meer, die is lekker weggezongen gisteravond!

 

Deel dit bericht