Top 2000-kerkdienst tips & trics uit de Zaanstreek

Top 2000-kerkdienst tips & trics uit de Zaanstreek

 

Op zondag 15 november om 17.00 uur vond de Top2000-kerkdienst plaats in Westzaan. Dominee Visser doet verslag en deelt tips & trics voor gemeenten die nog een dienst gaan organiseren.

“Wij hebben gekozen voor een vaste zondag in het jaar waarop we een popdienst houden. Daardoor zijn er mensen die het al een jaar van tevoren in hun agenda schrijven! En door het vaste moment in het jaar hebben we als voorbereidingscommissie een jaar de tijd om alles voor te bereiden. Dat geeft rust.

‘De lijstduwer’
In de aanloop lichtten we een rubriek uit het televisieprogramma Top 2000 A Gogo eruit: de lijstduwer. Een half jaar van tevoren begonnen we met een gelijknamige rubriek in het kerkblad. Het is leuk om daar ‘verrassende mensen’ voor te vragen. Door de rubriek werd elke maand even de aandacht gevestigd op de dienst.

Top2000 café-sfeer
Daarnaast hadden we een eigen Top 100 samengesteld van pop-liederen die naar onze mening in een kerkdienst passen. Mensen konden hieruit hun 3 favoriete nummers kiezen. Dit kon schriftelijk of via de website. De 15 meest gekozen nummers lieten we via een clip zien vanaf een uur voor de dienst. Daardoor waren er al veel bezoekers om 16.00 uur. We vinden het belangrijk om zowel ruim voor als na de popdienst ruimte te geven voor ontmoeting. Je kunt dat zien als een soort Top 2000 café-sfeer. Die ontmoeting is mede zo waardevol omdat er altijd weer een zeer gemêleerd gezelschap naar de popdiensten komt, waar je graag mee kennis maken! Mensen komen uit alle hoeken van de Zaanstreek. Er komen bezoekers uit ‘zware kerken’, maar ook rand- en buitenkerkelijken. Het missionaire karakter is dus hoog!

Enkele tips qua liturgie:

  • Gebruik voor liederen als “Stil in mij” en “Geef mij nu je angst” tekstueel de ‘Passion-versie’. In dit soort liederen is in The Passion net een enkel woord veranderd waardoor het past in een kerkdienst!
  • Doordat er zo veel anders is in een Popdienst, ervaren wij het als prettig dat er vaste elementen ontstaan. Zo zingen we een Onze Vader altijd op de melodie van ‘I am sailing’, en is het gezongen ‘Amen’ na de dienst het ‘Amen’ van Ottis Redding.
  • We vonden ook een leuke popversie van de 10 geboden: ‘The Ten Commandments’ van The Statler Brothers.

Een popdienst levert altijd een volle kerk op. Dit jaar waren er 225 mensen. Dat is 3x zo veel als op een gewone zondag.

De dienst maakt altijd veel reacties los. Eén reactie wil ik u niet onthouden.  Een bezoekster zei:  “Deze dienst heeft me doen realiseren dat vrolijke muziek, waar je blij van wordt niet het alleenrecht is van de Evangelicale kerken”.

Bekijk hier onze complete uitslagenlijst 

Download hier de liturgie (opmaak: Dirk Karten)

Klik hier voor het fotoalbum van onze Top2000-kerkdienst 


Voor meer informatie: ds. Cornelis Visser,
cvisser1@live.nl, 06-49726636

 

Deel dit bericht