Summertime – Brainbox

Summertime – Brainbox

Vandaag tikt de thermometer 32C aan. Ik ben al weer eventjes terug van vakantie, maar geniet nog volop van deze heerlijke warme zomerdagen. Ik houd ervan om op blote voeten of slippers te lopen. Lekker buiten te kunnen eten en ’s avonds nog lang buiten zitten met een glaasje. Summertime (zomertijd), het mag van mij nog wel even duren.

Het lied Summertime is een aria uit de opera “Porgy and Bess” uit 1935 (door Gershwin). Het lied groeide uit tot een klassieker onder de liefhebbers van klassieke muziek, jazz en popmuziek.  Summertime komt in verschillende cover-versies in de Top2000 voor.  De versie van de Nederlandse rockband Brainbox krijgt steevast de hoogste notering.

Summertime is een slaap- of wiegeliedje.  In de opera zingt Clara dit liedje om haar baby in slaap te sussen. De melodie en de tekst zijn heerlijk rustgevend.

Summertime and the livin’ is easy
Fish are jumpin’ and the cotton is high
Your dad is rich and your ma is good lookin’
So hush little baby, don’t you cry.

Vertaling:
Zomertijd, het leven is eenvoudig
Er is voldoende vis en de katoenplant bloeit
Je vader is rijk en je moeder is zo mooi
Stil maar, baby, huil maar niet

Het is zomertijd, er is niets om je zorgen over te maken. Huil maar niet en ga maar lekker slapen. Dat is de strekking van het liedje. In de opera laat de baby zich echter niet in slaap sussen. Voelt het kindje misschien al aan dat het niet zomer blijft?

Kon het maar altijd zomer zijn. Vrijheid, blijheid, geen stress en geen zorgen over werk, nieuws en politiek. Tijdens de vakantie lees ik geen krant en kijk geen TV. Het nieuws dat toch tot me komt via telefoon of radio lijkt op de één of andere manier kleiner en minder bedreigend.  En dus draai ik me nog een keer om in mijn hangmat. Summertime.

Helaas, helaas, het blijft niet voor altijd zomer. Op mijn laatste vakantiedag is mijn moeder geopereerd en dat vraagt zorg en aandacht. Eenmaal terug op mijn werk wordt ik meteen geconfronteerd met een paar fikse uitdagingen.  De zomer lijkt meteen voorbij.

Wat fijn dat het weerbeeld daar anders over denkt. Het zonnetje schijnt volop en het is warm.
En dus ga ik vanavond lekker lang buiten zitten,  met wat vers fruit, een wijntje of ijsje. Nog even het vakantie gevoel terug halen. Summertime.  Ik tel mijn zegeningen en ga morgen weer aan de slag met alles wat er op mijn pad komt.

Foto: Inessa Akhmedova, Flickr

Deel dit bericht