Sometimes it snows in April

Sometimes it snows in April

Op een mooie lentedag horen we het nieuws dat poplegende Prince is overleden. Doodgaan in de lente dat is zo tegenstrijdig. Heel de natuur staat in het teken van nieuw leven, hoe kan iemand dan sterven? Toch gebeurt het. Prince zelf zong er al over: ‘Sometimes it snows in April’.

Sneew in de lente

Het is een prachtige lentedag, 21 april 2016.  De hemel strak blauw, de zon fel, de temperatuur tikt de 21 C aan. Onze prunus bloeit prachtig knalroze.  Dan hoor ik het nieuws: poplegende Prince is dood. Opeens wordt het koud om me heen. ‘Sometimes it snows in April’ .

De dood past helemaal niet bij de lente. De natuur komt tot leven. Alles begint weer te groeien en te bloeien. Kikkers kwaken, vogels fluiten, kinderen knikkeren en voetballen. In de vijver zwemt een moedereend met haar kroost. Een doodsbericht is hier totaal ongepast, als sneeuw in april.

Paasfeest

Ik herinner me hoe ik ooit gebeld werd op Paasmorgen. Een prachtige vrolijke Paasviering achter de rug. We zaten buiten in de tuin, te genieten van koffie met iets lekkers. Aan de telefoon een verdrietige mevrouw, haar man was stervende, of ik alstublieft meteen wilde komen. “Nou ja zeg” , zei mijn jongste zoon, “wie gaat er nou dood  met Pasen, dat kan toch helemaal niet?“  Hij heeft gelijk. Pasen is het feest van de Opstanding, het feest van nieuw leven, we vieren dat het leven sterker is dan de dood. En dan toch opeens valt er sneeuw in april.

Prince

Prince schreef het lied ‘Sometimes it snows in April’ bij de film ‘Under the cherry moon’. In het lied beschrijft hij hoe Christofer Tracy (hoofdpersoon in de film) overlijdt.

I used to cry for Tracy because he was my only friend
Those kind of cars don’t pass you every day
I used to cry for Tracy because I wanted to see him again,
But sometimes sometimes life ain’t always the way

Prince is verdrietig, zijn beste vriend Tracy is dood. Zo’n vriendschap is uniek. Hij huilt om Tracy, hij zou ‘m zo graag nog eens zien. Maar soms neemt het leven een totaal andere wending.

Sometimes it snows in April
Sometimes I feel so bad, so bad
Sometimes I wish life was never ending,
And all good things, they say, never last

Soms sneeuwt het in april. Soms voel ik me zo verdrietig. ‘k Zou willen dat het leven altijd duurde. Maar ze zeggen: aan alle goede dingen komt een eind.

I often dream of heaven and I know that Tracy’s there
I know that he has found another friend
Maybe he’s found the answer to all the April snow
Maybe one day I’ll see my Tracy again

Prince droomt van de hemel. Hij weet dat zijn vriend daar is. Het is daar goed, Tracy maakt er nieuwe vrienden. En misschien vindt hij er ook een antwoord op de vraag waarom het soms sneeuwt in april.

Lente in de hemel

Soms sneeuwt het in april. Ook in de lente gaan mensen dood. Zelfs jonge mensen. Het is voor ons onbegrijpelijk en verdrietig. Ik heb daar geen antwoord op. Enkel het vertrouwen dat ook onze lieve doden opgenomen zijn in Gods eeuwige ontferming, noem het maar hemel. Ik geloof dat het daar lente is, een bloeiende tuin van vrede en vriendschap.

foto: Karen Blaha

Deel dit bericht