Schuilen bij de Top 2000

Schuilen bij de Top 2000

Een van de bijna honderd Top 2000 kerkdiensten en kerkcafés dit jaar werd afgelopen zondag gehouden in Waalwijk. Ik mocht hem zelf organiseren. Wat was dat leuk! Met heerlijke muziek van topmuzikanten! En de muzikanten hadden gevraagd of ik met hen mee wilde zingen; heerlijk! Met Brabant van Guus Meeuwis – natuurlijk – en met The Rose van Bette Midler en One van U2. Wat hebben ze gezongen en gespeeld; het vulde de hele kerk. Geweldige samenwerking en een fantastische opkomst. Het smaakt het publiek naar meer; volgend jaar weer? Volgende keer bij jou?

En de nummer 1 is…

Tussen Kerst en Oud en Nieuw klonk de Top 2000 op Radio 2. Bij ons konden mensen in de twee weken van de kerstvakantie stemmen op hun favoriete liedjes uit de Top 2000. Net als bij andere Top 2000 kerkdiensten kwam ook bij ons ‘Mag ik dan bij jou?’ van Claudia de Breij op nummer 1. Een mooi nummer dat op veel huwelijken, jubilea en ook uitvaarten klinkt. En veel mensen daarom dierbaar is geworden.

Niet alles bleek inpasbaar

Konden we wat met alle nummers uit de Top 10? Nee, natuurlijk niet. ‘Hotel California’ en ‘Purple Rain’ vielen af toen we met de muzikanten keken wat in een kerkdienst zou passen. Daarom hebben we 10 nummers uit de Top 15 gekozen. Van ‘Nothing Else Matters’ van Metallica tot ‘Halleluja’ van Leonard Cohen.

Veilig bij jou?

Het thema haalden we uit het lied van Claudia de Breij: ‘Veilig bij jou?’ Waar voel je je veilig? En wat zijn redenen om je onveilig te voelen? En hoe vind je veiligheid bij God? Het collectedoel werd daar ook bij uitgekozen: Vluchtelingenwerk. Het paste bij de top 3: Vanwege oorlog (‘War’ van Kensington (‘We won’t go to war’)) zoeken mensen een schuilplaats (‘Mag ik dan bij jou?). Aan ons is de vraag of wij die ene willen zijn (‘One’ van U2) die het verschil wil maken?

Waar voel jij je onveilig door en waar vind jij je veilige plek? Kun je ook schuilen bij God?

En heb jij ervaringen met het bijwonen van een Top 2000 kerkdienst of een kerkcafé?

Ook een Top 2000 kerkdienst bezoeken of er zelf één organiseren? Kijk op www.top2000kerkdienst.nl

Deel dit bericht