Ik mis je – Top 5 voor Allerzielen

Ik mis je – Top 5 voor Allerzielen

Op Allerzielen (2 november) herdenken we onze geliefde overledenen. Misschien steek je een kaarsje aan of je brengt bloemen naar het graf. Muziek kan helpen bij het herdenken en verwerken van verdriet om de dood. Muziek biedt troost en herkenning. Veel artiesten hebben zelf te maken gehad met het verlies van een geliefde, een familielid of zelfs de dood van een kind. Hun verdriet en gemis verwerken ze in een lied. Vandaag een Top 5 over dood, gemis, rouw en verdriet.

Ongeloof

Het nieuwste album van Nick Cave ‘Skelelton Tree’ is een weerslag van het rouwproces waar hij doorheen gaat nu zijn 15-jarige zoon is overleden na een val van een klif. Het nummer ‘Jesus alone’ gaat door merg en been. Nick kan het niet geloven dat zijn zoon dood is, hij blijft z’n naam roepen:

“With my voice I am calling you…”

Hemel?

Ook Eric Clapton verloor een zoon aan de dood. Zijn vierjarige zoon overleed na een val uit een raam. Eric schreef het ontroerende ‘Tears in heaven’. Hoe zal het zijn in de hemel? Zullen we elkaar kennen, zul je mijn hand vasthouden?

“Would you know my name, if I saw you in heaven.”

Nooit gekend

Lady Gaga gooit in haar nieuwste album haar (gekke) maskers en outfits af. Ze laat zich van een persoonlijke kant zien. De titelsong ‘Joanne’ schreef ze voor haar overleden tante, die ze nooit gekend heeft, maar naar wie ze zelf wel vernoemd is.
In het lied spreekt ze haar tante aan: blijf toch hier, houd me vast, de hemel is toch nog niet klaar voor jou?

“Girl, were do you think you’re going”

Leef in mijn hart

Simone Kleinsma verloor haar dochtertje na een zwangerschap van zeven maanden. Over dit verlies zingt ze het ontroerende lied ‘Mijn meisje’. Zolang we blijven vertellen en zingen over de overledenen zijn ze nog bij ons.

“Wie leeft in je hart, mag nog blijven, even blijven..”

De tijd terugdraaien

Tenslotte het ‘lied van de moeder’ van Stef Bos. In het lied kruipt Stef Bos in de huid van Maria, de moeder van Jezus. Maria zou zo graag de tijd terug draaien. Terug naar die tijd, toen hij er nog was. Toen hij nog onbekommerd speelde, lachte en leefde.

“Ik zou m’n leven geven, om nog één keer voor een dag,
het licht te zien, in jouw ogen”

Zo herkenbaar, even de tijd terug draaien, naar toen je er nog was. Omdat ik je zo mis…

Reageren mag

Welke muziek geeft jou troost of kracht? We horen het graag.

Deel dit bericht