Eurovisie Songfestival: de winnaar is…

Eurovisie Songfestival: de winnaar is…

Vanavond is de grote finale van het Eurovisie Songfestival. Half Nederland zit aan de buis gekluisterd. Wie gaat er dit jaar winnen? Wordt het Sergey Lazarev uit Rusland of toch onze grote held, Douwe Bob?

Douze points!

Ik ben fan van het Eurovisie Songfestival. Als klein kind – in de jaren tachtig – vond ik het al geweldig. In pyjama met natte haren op de bank. De puntentelling duurde eindeloos en was zo spannend. Wie krijgt de twaalf punten? Het songfestival veranderde in de loop van de tijd. Het werd een freakshow, het was te politiek, het ging niet meer om het liedje. Eerlijk is eerlijk, ook ik haakte af, maar sinds Anouk zit ik weer op het puntje van mijn stoel. Dit jaar ben ik helemaal gevallen voor Douwe Bob, ik vind ‘m leuk, het liedje is goed. Hij is mijn held.

De winnaar is…

Wie wint het Eurovisie Songfestival 2016? Rusland, Frankrijk, misschien Australië of toch onze Douwe Bob?  De polls veranderen nog elk half uur. Voor mij is er maar één winnaar en dat is niet Amir uit Frankrijk,  Frans uit Zweden of Hovi Star uit Israël. Nee, voor mij is er maar één winnaar:

De winnaar van het Eurovisie Songfestival 2016 is de muziek.

Samen.

Muziek verbroedert, muziek maakt blij, muziek brengt mensen samen. Deze week zie ik steeds vrolijke filmpjes van blije, creatieve artiesten in Stockholm. Samen lachen, elkaar uitdagen, samen muziek maken. Kijk en luister eens naar deze heerlijke opname van Amir en Douwe Bob.

 

Hemel.

Het doet me denken aan de film ‘As it is in heaven’. In deze film laat een dirigent een heel matig dorpskoortje prachtig samen zingen. Goed samen zingen lukt alleen wanneer ieder zijn of haar eigen geluid laat horen. De stoere kassamedewerkster, de rigide echtgenote van de dominee, de mishandelde buurvrouw, de ambitieuze middenstander, de dorpsgek. Alle koorleden (her)vinden zichzelf en laten hun eigen stem horen. Wanneer het koor meedoet aan een internationaal korenconcours sterft de dirigent. Maar het koor laat haar geluid horen en alle andere koren vallen in met hun geluid. Alle verschillen, talen, culturen komen samen en begrijpen elkaar door samen muziek te maken, het klinkt hemels…

Finale.

Vanavond de finale van het Eurovisie Songfestival. Er wordt muziek gemaakt. Theatraal, bombastisch, liefelijk, stoer, gek en nog veel meer. Ieder laat zijn eigen stem horen, de zaal danst, juicht en feest. Verschillen mogen er zijn, in taal, in cultuur, in muziekstijl. Verschillen maken niet uit, mensen vinden elkaar en begrijpen elkaar. Het lijkt warempel wel Pinksterfeest!

Deel dit bericht