Een Top 2000 kerkdienst in zeven kernwoorden

Een Top 2000 kerkdienst in zeven kernwoorden

Ramses Shaffy staat met het lied Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder al jaren hoog in de Top 2000. In dit nummer beschrijft hij hoe verschillende (vergeten) mensen samenkomen. Het lied beschrijft daarmee wat een (Top 2000-)kerkdienst doet. Maar waar komt die kracht van een Top 2000 kerkdienst nu eigenlijk vandaan?

Zing: De kracht van een Top 2000 kerkdienst zit allereerst in de muziek. Popmuziek verbindt mensen, door generaties heen. Muziek begeleidt mensen in het dagelijks leven en dus zijn er herinneringen aan liedjes verbonden. Door de popmuziek de kerk in te halen, krijgen al die nummers nog eens een andere lading. Samen een lied zingen en genieten van mooie muziek verbindt en geeft veel energie.

Vecht: Muziek kan ook kracht geven en inspireren. Juist in de context van een kerkdienst, omlijst door gebed en bemoedigende woorden kan een lied een andere lading krijgen, waardoor de woorden steun kunnen bieden of tot actie kunnen aanzetten. Zeker als zo’n lied dan later op de radio voorbijkomt kan het net een extra zetje geven om door te zetten.

Huil: Veel liedjes zijn verbonden met emotionele momenten, zowel vrolijke zoals een huwelijk als droevige zoals een begrafenis. Toch is huilen zeker niet als negatief te zien: vaak betekent het juist dat er iets moois gebeurt. Muziek raakt en kan ons tot tranen toe roeren. Het zet ons even stil, biedt reflectie, om ons daarna beter te laten voelen en door te kunnen.

Bid: Een Top 2000 kerkdienst is nog altijd een kerkdienst om God te eren. Het gebed heeft hier, evenals in een normale dienst, een belangrijke functie. Wellicht is het nog belangrijker dan anders: te midden van al het muzikale geluid geeft het een moment van verstilling. Maar ook muziek kan tot bidden aanzetten, of zelfs zelf een gebed vormen.

Lach: De periode van de Top 2000, tussen Kerst en Oud en Nieuw, ligt in een maand met een hoop feesten. De Top 2000 kerkdienst is dus, naast een dienst met reflectie, ook een vrolijke dienst met plaats voor hoop, liefde en verbinding. Omdat de Top 2000 kerkdienst sowieso anders dan anders is, zou je zelfs kunnen overwegen een wat luchtiger moment in te bouwen, met een interactief moment, een quiz of zelfs een sketch. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Werk: Echter: een Top 2000 kerkdienst is er niet zomaar. Het vergt een hoop voorbereiding. Ga maar na: het organiseren van een band, die dan nummers moet oefenen, het in elkaar zetten van een liturgie, de dienst promoten, en zo zijn er nog heel wat dingen die geregeld moeten worden. Maar werken heeft ook altijd een doel, en tijdens de dienst is dat doel goed te zien: mensen komen naar de kerk en genieten van een mooie, bijzondere dienst.

Bewonder: Vaak gaat het bij bewonderen om (pop)idolen, die iets bijzonders doen. In een kerkdienst gaat het vooral om de bewondering voor God. Er wordt daar echter een woord toegevoegd: verwonderen. We verwonderen ons over hoe mooi zijn wereld is en tot wat Hij allemaal in staat is. En vooral: dat we van al dat moois mogen genieten.

Een Top 2000 kerkdienst brengt het allemaal samen: Zingen, vechten, huilen, bidden, lachen, werken en bewonderen, zowel met de vaste kerkgangers als mensen die normaal niet komen. De vraag is dus: wanneer organiseren jullie hem? Meld je dienst nu aan!

Deel dit bericht