Bob Dylan – When the ship comes in

Bob Dylan – When the ship comes in

Vandaag een muziekblog van Martin Snaterse. Hij is dominee in Houten en al lange tijd een fan van de liederen van Bob Dylan. Toen Bob Dylan vorige week de Nobelprijs voor literatuur won, wilde Martin daar iets mee doen in een kerkdienst. Hij zong o.a. het lied ‘When the ship comes in’ .

https://vimeo.com/45730685

 

When the Ship Comes In from Birdwatchr on Vimeo.

Aanleiding

Het lied heeft een concrete aanleiding. Dylan zoekt met zijn vriendin Joan Baez een kamer in een hotel. Zij wordt met alle egards behandeld. Maar Dylan wordt niet binnen gelaten. Hij is te sjofel gekleed. Woedend over deze afwijzing schrijft hij die nacht dit lied. Over wraak én bevrijding. Het is een universeel lied dat de oorspronkelijke aanleiding ver overstijgt. Met beelden van dreiging en overwinning die doen denken aan de eindtijd. En met verwijzing naar Bijbelse verhalen.

Schip en haven

Het lied beschrijft een schip dat de haven binnenloopt. Een nieuwe morgen breekt aan na lange, donkere nachten. De bevrijding is op handen.
Alles wat leeft, leeft op: vissen en vogels lachen. Het gouden strand rolt een loper uit voor het schip dat tegenslagen en stormen heeft doorstaan.

And the words that are used for to get the ship confused

[…] will be buried at the bottom of the ocean.

Opvallend: ook de vervloekingen van mensen heeft het schip doorstaan. Als je ooit gepest bent of gediscrimineerd, misbruikt, dan is het een immense opluchting: die vervloeking verzuipt in de golven. Als er iemand is die het voor je opneemt. Iemand die de nare en verwarrende stemmen die in je hoofd blijven spoken beslist liefdevol het zwijgen oplegt.
Dat kan een stem zijn, of een lied dat zomaar in je zingt. Misschien is het dít lied wel: A song will lift as the mainsail shifts.

De wind gaat liggen

Nu het schip de haven binnen loopt is de wind gestild, de chaosmachten zijn getemd. Zoals ooit Mozes de zee bedwong en Jezus de storm stilde.
De vijanden zijn overwonnen. Zijn dat mensen? Machten? Is het mijn angst?
In de slotregels krijgen de vijanden namen: de legers van de farao van Egypte – overwonnen door een nietig slavenvolkje. Een herdersjongen is sterker dan de reusachtige braller Goliath.

Protestlied

In het Nieuwe Testament wordt ook zo’n lied gezongen, door een jonge kwetsbare vrouw:

‘Ik geef alle eer aan God.
Ik juich voor hem,
hij is mijn redder.
Hij koos mij uit,
mij, een heel gewoon meisje.
[…] God heeft zijn kracht laten zien:
Trotse mensen jaagt hij weg,
en koningen pakt hij hun macht af.
Maar gewone mensen maakt hij belangrijk. (Lied van Maria, Lucas 1)

Protestliederen zijn zo oud als de Bijbel. En ze worden gezongen door kwetsbare mensen. Ze zingen tegen de bierkaai.


In die traditie zingt Dylan ‘When the ship comes in’. Met als aanleiding een incidentje is het een lied van overwinning geworden: “Free at last!”

Zing je mee?

En wat zo bijzonder is: de eerste keer dat Dylan ‘When the ship comes in’ met Joan Baez zingt, is tijdens de March on Jobs and Freedom, in Washington, op 28 augustus 1963. Inderdaad: de protestmars waar Martin Luther King zijn profetische toespraak hield: “I have a dream!”
Dat zijn grote woorden, maar ze gaan over míjn leven: dat ik gezien wordt. Dat ik niet overgeslagen wordt of buitengesloten. Dat we elkaar niet over het hoofd zien, maar écht zien staan.
“…the morning will be breaking” – Een nieuwe morgen breekt aan, waar je gezien wordt. Of je nu zwart bent of blank, arm of rijk. Durf je met breekbare stem mee te zingen?

 

Deze blog is geschreven door Martin Snaterse

Deel dit bericht