“Als ik ga…” Begrafenis Top 5

“Als ik ga…” Begrafenis Top 5

Maandelijks maakt Christian een muzikale Top 5 bij een thema. Vanaf deze maand vraagt hij vrienden en bekenden een persoonlijke Top 5 te maken. Neeltje is de eerste, zij maakte er een begrafenis Top 5 van.

De dood. Het maakt me verdrietig en sinds ik kinderen heb ben ik er zelfs bang voor. Toch hou ik, zolang als ik me kan herinneren, bij welke nummers er tijdens mijn afscheid te horen moeten zijn. Nummers waar ik van hou, nummers die mij raken. Het wordt een lange zit, dat afscheid van mij. Een top 50 had ik ook zo kunnen vullen. Als het aan mij ligt vindt dit afscheid pas over een jaar of 50 plaats.

1. Asking around for you, Joe Bonamassa

If I get to heaven
the first thing I’ll do
before I meet my maker
I’m gonna ask around for you

Zo begint dit nummer van de grootste gitaarvirtuoos op deez’ aardkloot. ‘You’ is meervoud. Ik vraag naar opa Kuijt, naar mijn gave vriendin Aartje, naar de fantastische Feyoena, naar alle mensen die zo intens gemist worden. Ik denk dat ze met z’n allen in een bruine kroeg op mij wachten. Joop in zijn stoel voor het haardvuur, Aartje en Feyoena op een kruk aan de bar. Opa komt net binnen gewandeld, ik herken hem aan zijn houding. Ooms, tantes, vrienden, ouders van vrienden… Ik zal ze omarmen, kussen, vertellen hoe ze gemist worden maar vooral hoe sterk de achterblijvers zijn. En dan luid ik de bel: een rondje voor de hele zaak!

2. Jacques Brel, La chanson des vieux amants

Vraag me niet om mee te zingen, mijn kennis van de taal der liefde is nihil. Maar dit nummer voel ik, ik begrijp het, het komt binnen. In mijn perceptie gaat dit nummer niet zozeer over die ene liefde, maar elke liefde die ik gekend heb.

3. The Ark, Gerry Rafferty

Joop was een van de mensen die mijn leven heeft veranderd. De vader van mijn toenmalige verkering geloofde in mij. Ik heb zoveel van hem geleerd over mensen, zaken en oprecht zakendoen en omgaan met allerlei verschillende mensen. Kanker maakte een einde aan een schitterend mens, wiens lach ik zo op kan roepen in mijn memorie. ‘The Ark’ hoorde ik voor het eerst tijdens zijn begrafenis. Het was een druilerige dag, maar tijdens het afscheid kwam er een lichtbundel de kerk in en raakte de kist waar hij in lag. In de hemel geniet hij van zijn borrel voor de open haard en stookt het vuurtje lekker op.

4. De eenvoud, Stef Bos

Gehoord tijdens het afscheid van mijn oom. De oom die ik al jarenlang niet meer gezien had en (weer) leerde kennen tijdens het afscheid. Een herinnering aan hem, een mooi mens. En ook ik hou van die eenvoud.

5. Marco Borsato: Droom, Durf, Doe en Deel

En dan de uitsmijter, de grande finale. Voordat het tijd wordt voor wijn/bier en bitterballen (met Zaanse mosterd natuurlijk) sluiten we mijn afscheid af met het nummer dat ik ontdekte door de uitvoeringen van Passion Zaandam . Een vrolijk nummer waarbij het me nog geen eenmaal is gelukt het droog te houden. Het is het nummer van mij en mijn oudste. “Mama, gaan we op de Passion dansen?”. Ik hoop dat nog decennia lang te kunnen doen.

foto: Ruth Jellema

Deel dit bericht