That’s Someone You Never Forget

Source: https://www.nytimes.com/2023/01/13/style/lisa-marie-presley-photos.html

That’s Someone You Never Forget

Op 8 januari 2023 schreef ik de blog “Walking in Memphis”, nav de 88e geboortedag van Elvis Presley. Amper vier dagen later kwam het nieuws dat Elvis’ enige dochter, Lisa Marie op 54-jarige leeftijd was overleden aan een hartstilstand. Ze was nog maar een kind toen zij haar beroemde vader verloor en ze verder moest leven zonder hem.

Het overlijden van Lisa Marie maakt allerlei gevoelens bij mensen los; de kranten schrijven dat haar tragisch verlopen leven ook op die manier is geëindigd. Voor wie het niet weet: ze had een aantal mislukte huwelijken, een paar jaar geleden verloor zij haar zoon door zelfmoord en heeft ze zelf op jongere leeftijd geworsteld met verslavingen. Haar leven was zeker niet makkelijk.

Toch zijn er ook positieve dingen te vertellen. Ik vond het bijvoorbeeld erg mooi om te lezen hoe zij omging met de fans van haar vader. Ik las: zij was er altijd voor hen en na jaren van zoeken naar haar eigen identiteit was ze in staat geweest om te accepteren dat zij de dochter was van een beroemdheid en dat ze daar ook echt trots op kon zijn. De vader die zij verloor op jonge leeftijd was altijd alom aanwezig in haar leven, door zijn fans.

Over die fans gesproken: de dag na haar overlijden ontdekte ik iets opmerkelijks; ik heb op mijn YouTube-kanaal een versie staan van de Elvis-song “That’s Someone You Never Forget” uit 1962. Waarschijnlijk gaat dit lied over Elvis’ moeder, Gladys, die hij ook op jonge leeftijd (23) verloor. Vanuit het niets werd het filmpje enorm veel bekeken en ik zag reacties van mensen die zeiden: zing het nu maar voor je dochter, Elvis. Ik dacht: je kunt dit analyseren en er vragen over stellen maar je kunt het ook zien als een manier van verwerken; je aanpassen aan de omstandigheden; geloven dat met en door muziek, alles mogelijk is, dat na en door de dood er geen grenzen meer zijn en dat het God plezier doet als we blijven zingen, in vreugde maar ook in verdriet.

Jezus zegt in Marcus 9:23: alles is mogelijk voor wie gelooft. Hoe leg je zoiets uit? Probeer het eens met muziek; zing over waar jij in gelooft, maak een voorstelling van wat jou troost geeft en geloof dat God jou ziet, dat Hij er altijd is.

Amen.

Anton van Dijken

Deel dit bericht