Startzondag – Het Goede Leven

Startzondag – Het Goede Leven

Het thema voor het komende kerkelijk jaar van de PKN is ‘het goede leven’. Een thema dat veel vragen oproept, want wat is ‘goed’, wat is het ‘goede leven’, en hoe doe je dat of bereik je dat? Het brengt mij bij de muziek van Michelle David & the Gospel Sessions.

Het nummer Good Good Good van hun recentste album zet je letterlijk en figuurlijk in beweging. Want naast het uptempo ritme, waardoor het onmogelijk is om stil te blijven zitten, wordt ook in de tekst beweging aangeduid: “Packing my bags / Getting ready to go / If only in my mind / Got no time to move slow”. De zangeres maakt zich klaar om te gaan reizen, om in beweging te komen. Dat kan natuurlijk fysiek, maar ook, zoals in dit geval, in je hoofd. Plannen maken betekent automatisch dat je vanuit een rustende staat weer voorwaarts gaat. De afgelopen maanden hebben dat duidelijk laten zien: de wereld kwam tot stilstand, maar langzaamaan kwam alles weer op gang en maakte iedereen zich na een moment van bezinning klaar om weer verder te gaan.

Er is in ieder geval geen tijd te verliezen. Om het met de woorden uit het radioprogramma De Staat van Stasse te zeggen: Ook deze dag heeft het in zich om het verschil te maken. En zo is het. Het goede leven is kansen zien, grijpen en benutten. Niet stil blijven staan, maar proberen om het verschil te maken, iedere dag weer. Elke nieuwe dag is een geschenk, met de kans om de wereld en ons leven een stukje beter te maken. Zo zingt ook Michelle David: “Gonna let life get the best from me”.

Willem Elsschot dichtte ooit (in een andere context): “tussen droom en daad/ staan wetten in de weg en praktische bezwaren”. Hij verwoordde daarmee volgens mij goed waarom we ons zo vaak voegen naar de sleur van de dag en niet kijken welke kansen zich voordoen. Met ieder nieuw project, iedere actie komt de realiteitszin mee. Helaas is het maar al te vaak zo dat er meer redenen en moeilijkheden te bedenken zijn om iets niet te doen dan om het wel te doen. Maar we moeten juist positief denken, vertrouwen hebben en geloven: “But oh I’ve found out there’s nothing too large / Too large for God to solve for me and for you“. Het is dat vertrouwen op God dat door de hele Bijbel heen terugkomt en in Romeinen 8:5 samengevat wordt: “Wie zich door zijn eigen natuur laat leiden is gericht op wat hij zelf wil, maar wie zich laat leiden door de Geest is gericht op wat de Geest wil.”

Een vorm van het goede leven is geloof houden en proberen uit iedere dag het goede te halen, en je in je acties te laten leiden door God. Want het is zoals Michelle David zingt: “He’s been so good good good”.

Deel dit bericht