New World in the Morning – Roger Whittaker
Sommige liedjes ben je al haast vergeten, tot je ze onverwacht hoort en ze je dan op een bijzondere manier raken. Dat had ik pas met het lied New World in the Morning van Roger Whittaker uit 1971. Ik hoorde het in een van mijn afspeellijstjes op de Startzondag, die in het teken stond van de regel ‘Uw Koninkrijk kome’, uit het Onze Vader. En eigenlijk passen ze fantastisch bij elkaar.
Uw Koninkrijk kome, daaruit spreekt een verlangen naar een betere wereld. Een wereld die we kennen uit diverse Bijbelpassages, zoals uit Jesaja 11, waarin iedereen in vrede met elkaar leeft. Tegelijkertijd roept deze regel ook veel vragen bij mij op. Uw Koninkrijk kome, is dat in een leven na de dood, of kan dat ook al hier op aarde gebeuren? En hoe werkt dat precies: moeten we dan maar wachten tot alles vanzelf in orde komt, of ons zelf inzetten om dat Koninkrijk te bereiken? Want laten we eerlijk zijn: als je de krant leest of het nieuws kijkt, geeft dat niet bepaald reden tot optimisme of geloof dat er een betere wereld aan zit te komen.
En hier raakte het lied New World in the Morning mij, omdat het ook over deze vragen gaat. Roger Whittaker valt al meteen met de deur in huis en verklaart dat hij iedereen wel hoort praten over een nieuwe wereld die morgen komt, maar hij gelooft dat die nieuwe wereld er vandaag al is. Als je er goed over nadenkt, is dit een radicaal idee. Waar we altijd praten over de abstracte betere wereld voor onze kinderen of de meerjarenplannen die onze wereld mooier moeten maken in een jaartal dat nog ver weg is, trekt Roger Whittaker het naar vandaag, nu, dit moment.
Hij illustreert dit ook mooi door te zingen over een man die al sinds zijn twintigste een droom heeft en nu 81 is, maar zijn droom over een betere wereld niet heeft zien uitkomen. En in dit voorbeeld zit de kern van het hele lied verborgen: “He said too many people just stand and wait up til the mornin’, / Don’t they know tomorrow never comes.” We kunnen allemaal wel blijven staan en wachten tot die betere wereld komt, maar dan gebeurt er niets. Juist als we in actie komen, ons actief inzetten voor een nieuwe wereld, dan komt die betere wereld dichterbij.
Uw Koninkrijk kome: dat betekent dus niet passief wachten tot het eindelijk allemaal eens in orde komt. Het betekent niet eindeloos praten zonder beslissingen te nemen. Het betekent je actief inzetten voor die betere wereld, door actie te ondernemen en mensen te helpen. Zoals een oud cliché zegt: een betere wereld begint bij jezelf. Een helpende hand uitsteken naar mensen die het moeilijk hebben, je inzetten voor de dingen die je belangrijk vindt en dat niet morgen, maar vandaag al doen. Dan komen dat Koninkrijk en die nieuwe wereld vanzelf dichterbij.

Chris Flinterman is literatuurwetenschapper, met als specialisatie de Duitse populaire cultuur van de jaren ‘20. Daarnaast is hij zelfbenoemd muziekprofessor een smaak van ABBA tot ZZ Top en alles wat daartussen ligt. Op Twitter te volgen als: @CFlinterman.