Let it Be van the Beatles

Let it Be van the Beatles

Acceptatie van een situatie waar je geen invloed op hebt: het is enorm lastig. En toch worden we vaak geconfronteerd met dingen in het leven waar we niets aan kunnen doen. Daarover gaat Let It Be van the Beatles.

Paul McCartney zou het lied geschreven hebben nadat hij ’s nachts bang was. Zijn moeder, die Mary heette en al tien jaar dood was, verscheen toen aan hem in een droom. Zij stelde hem gerust met “words of wisdom”, en nadat hij wakker was geworden, schreef McCartney dit nummer. Het eerste couplet van Let It Be refereert dan ook aan deze gebeurtenis.

Maar ook afgezien van de persoonlijke noot van het lied is het een hoopgevend nummer. Want of het nu “Mother Mary” of God is, het laat zien dat je ook in de moeilijkste tijden gezien wordt. Er is altijd iemand om naar je om te zien, je te steunen en gerust te stellen als je het even niet meer ziet zitten. Het mooie aan het lied vind ik dan ook het feit dat Mother Mary, met haar wijze woorden en haar geruststelling, “let it be”, de aangesprokene steun geeft, waardoor deze de situatie kan accepteren. Deze heeft er vrede mee en put er hoop uit, maar ook vertrouwen dat het goed zal komen: “there will be an answer, let it be.” Oftewel: alles komt goed, als je er maar in gelooft.

In het tweede couplet komt de eenzaamheid aan bod. Mensen die geloven dat ze alleen staan in hun moeilijkheden, voor wie deze problemen dan wellicht nog groter lijken. Ook voor hen is er een oplossing, zo wordt verzekerd. Ook zij worden gezien. Toch lijkt het me ook een oproep, zeker in deze tijden, om nog eens extra naar hen om te zien – omdat zij, als ze zich gesteund weten, vertrouwen winnen.

Heel mooi is het begin van het derde couplet, dat onder andere bij de boodschap van Pasen aansluit:

And when the night is cloudy,
There is still a light that shines on me,
Shine on until tomorrow, let it be.
I wake up to the sound of music
Mother Mary comes to me
Speaking words of wisdom, let it be.”

Zelfs in de donkerste nacht, waarin alle licht door wolken verduisterd wordt, is er altijd nog een licht te vinden. Wellicht is het maar vaag, maar het is er, en het verlicht de duisternis. Het herinnert ons eraan dat het licht altijd de duisternis zal overwinnen, dat ook na de donkerste nacht uiteindelijk de zon weer opgaat en er een nieuwe dag aanbreekt. Het schenkt hoop en geeft vertrouwen dat het goed komt. En als we dan, na zo’n donkere nacht, weer wakker worden, klinkt er muziek. Want muziek is er altijd. Let it be.

Deel dit bericht