Heroes David Bowie

Heroes David Bowie

Als David Bowie in 1977 in Berlijn zijn album Heroes opneemt, wordt de stad nog in twee helften gedeeld door de Berlijnse Muur. Vanuit de opnamestudio ziet Bowie de Muur, maar ook twee mensen die elkaar kussen, wat de inspiratie voor Heroes oplevert – een lied over helden en de kracht van de liefde.

In het lied stelt een ik-figuur zich met zijn geliefde verschillende dingen voor, haast in een soort grootspraak over de eindeloze mogelijkheden die de liefde biedt. Zo stelt hij zich aan het begin van de albumversie voor dat hij koning is, en de ander koningin – beiden zouden in die situatie dus veel macht hebben en boven alles staan, ook de keiharde realiteit. De spanning die heerst tussen de dagdroom en de realiteit blijkt uit de regel erna: “Though nothing will drive them away / We can beat them, just for one day”. Met de ‘them’ refereert Bowie aan de echte machthebbers, degenen die heersen en door wie een muur de stad verdeelt. In de voorgestelde werkelijkheid echter kunnen de geliefden deze realiteit doorbreken en grootse dingen bewerkstelligen.

Dat blijkt ook uit het sterke beeld van twee mensen die elkaar kussen bij de Berlijnse Muur, terwijl geweren schoten lossen boven hun hoofden. Hier wordt duidelijk: de liefde is sterker dan de oorlog. Die liefde verdeelt niet, maar verbindt, waardoor oorlog, macht en een gedeelde stad niet kunnen bestaan. Die liefde kan een moeilijk te veranderen situatie veranderen, biedt perspectieven. Die liefde maakt van twee kussende mensen helden – ook al is het maar voor een dag.

Die dag is van cruciaal belang, want de liefde blijkt slechts tijdelijk te kunnen zijn. Niets zal de geliefden samenhouden, ze leven op ‘gestolen tijd’. De redenen blijven onduidelijk, maar uit alles blijkt dat de liefde onmogelijk is. Zo krijgt het beeld van de twee geliefden nog een extra lading: door helden te worden, zal hun liefde onsterfelijk worden en blijven ze in de herinnering eeuwig samen.

In de Bijbel zijn er genoeg verhalen te vinden over het soort helden waar Bowie over zingt, verhalen waarin de underdog een held wordt. Denk bijvoorbeeld aan David en Goliat, de kleine jongen tegen de enorme reus. Enkel door vertrouwen in de Heer weet hij de grote reus te vellen. Of denk aan Jezus, die zijn leerlingen als voorbeeld een kind toont. Het gaat er dus niet om dat we beroemd zijn, dat we wat betekenen, maar om een verschil te kunnen maken en een held te worden, moeten we enkel vertrouwen hebben en geloven in wat we doen.

Zo eindigt ook David Bowie zijn lied: “We’re nothing, and nothing will help us / Maybe we’re lying, then you better not stay / But we could be safer, just for one day.” Ook al lijkt het alsof we niets zijn en alsof niemand ons helpt, om een verschil te maken moet er iemand zich in de gevarenzone begeven – om zo een held te worden, zelfs al is het maar voor een dag.

Deel dit bericht