Help Is On Its Way – Little River Band

Help Is On Its Way – Little River Band

Deze passietijd had ik mij voorgenomen om over liedjes vol vertrouwen en optimisme te schrijven. Dat lijkt op dit moment haast niet te doen, maar hoe moeilijk ook, ik houd vol. Deze week, zeer toepasselijk, Help Is On Its Way van de Little River Band.

Het nieuws wordt erdoor beheerst, het land staat in een extreme crisisstand en uitzonderlijke situaties zijn ontstaan. Ik hoef niet uit te leggen waar het om gaat en ik ga zeker niet in op alle problemen waar we mee geconfronteerd worden. Ik wil in deze blog op zoek gaan naar lichtpuntjes, die iets van vertrouwen of optimisme kunnen bieden, om de depressieve toestanden tegen te gaan.

Op Twitter zijn wat van die lichtpuntjes te vinden. Kleine dingen, waar je toch vrolijk van kan worden. Zoals pinguïns die vrij door het aquarium in de dierentuin rond mogen lopen:

 

Of stukjes uit de literatuur of televisieseries die opeens in een heel ander licht komen te staan. Zoals deze sketch in de Muppet Show:

 

En ook in tijden dat de kerk dicht blijft, kunnen we blijven lachen:

En dan zijn er nog alle hartverwarmende reacties op #coronahulp, waar mensen aanbieden elkaar te helpen door boodschappen te doen, de hond uit te laten of op welke manier dan ook. Maar goed, een vast vertrouwen? Optimisme voor de toekomst? Het wil nog niet echt lukken. Eigenlijk schreeuwen we met z’n allen Help!, zoals de Beatles dat deden, vol vertwijfeling. We weten niet wat de toekomst brengt en met iedere dag verandert de situatie. Dus ja, Help Is On Its Way? Hoe dan?

Goed, de muziek is alvast goed en maakt mij tenminste vrolijk. Dus hoe zit het met de tekst? Is daar vertrouwen te vinden?

Het begin lijkt in deze tijden volledige waanzin. “Is it really worth the worry?”, wie vraagt dat, als een onzichtbaar virus levens bedreigt? Echter, er volgt een advies, dat wellicht goed is om op te volgen (naast alle officiële adviezen uiteraard): “Look around / Then slow down.” Even rust nemen, pauzeren. Wellicht even alle verontrustende berichten op sociale media laten zijn wat ze zijn, even het hoofd leegmaken en genieten van de stilte. Er volgt een geruststelling: het is geen zonde als je je ongerust of bang voelt – je gevoelens mogen er zijn.

Dan komt het refrein: “Hang on. / Help is on its way. / I’ll be there as fast as I can. Hang on, / A tiny voice did say, / From somewhere deep inside the inner man.” Kortom: houdt vertrouwen, er is hulp onderweg. Dat wordt echter niet door een ander gezegd, maar door een stem in jezelf. Daarbij moest ik denken aan de woorden die in de kerk iedere week als votum uitgesproken worden: “Onze hulp (en onze verwachting) is in de naam van de HEER, die hemel en aarde gemaakt heeft, die trouw houdt tot in eeuwigheid en niet laat varen de werken van Zijn handen.” Want ja, hoe moeilijk ook, we moeten hoop en vertrouwen houden dat er hulp zal komen – daar geloven we in, dat is de boodschap van Pasen: er komt hulp, als we maar geloven en erop vertrouwen.

Dus laten we, vooral in deze tijd, een vast vertrouwen hebben dat er hulp komt. En intussen blijft het zoeken naar lichtpuntjes en moeten we vooral naar elkaar omzien. Het is en blijft lastig, maar juist nu moeten we proberen hoop te houden dat het beter wordt en er met elkaar het beste van maken. En blijven genieten van mooie muziek.

Deel dit bericht