You’ve Got A Friend

You’ve Got A Friend

Er zijn maar weinig liedjes die vriendschap zo mooi beschrijven als You’ve Got A Friend van Carole King. Nog mooier is dat het hele lied zelf ook een vriendschapsproject was.

Carole King schreef het nummer in 1971 voor haar album Tapestry. Ze was goed bevriend met James Taylor, die op dat moment ook bezig was om een album op te nemen. Nadat hij dit lied gehoord had, besloot hij het ook op te nemen voor zijn album. Bij de opnames besloten beide artiesten een bijdrage te leveren: zo is Carole King te horen als pianiste in de versie van James Taylor en speelt James Taylor gitaar bij Carole King. Als achtergrondzangeres trad bij beiden trouwens Joni Mitchell op.

Het lied beschrijft wat de kracht van vriendschap is. Het verwoordt dat een echte vriend je altijd kan helpen. Als alles tegenzit kan een vriend je helpen, door je te steunen en aan te moedigen. Samen sta je immers sterker. Het mooie in het lied is dat het laat horen dat vrienden altijd voor elkaar klaar staan, ongeacht welk seizoen het is, wat voor weer: op een vriend kun je altijd een beroep doen.

In wellicht het mooiste couplet van het lied wordt de waarde van vriendschap benadrukt door te laten zien dat een echte vriend je niet verlaat: “Ain’t it good to know that you’ve got a friend / When people can be so cold / They’ll hurt you, and desert you / And take your soul if you let them, oh yeah, don’t you let ’em now.” De mensen kunnen je verlaten, pijn doen en zelfs alles van je wegnemen, maar ook in die moeilijke tijden blijven je vrienden je bijstaan.

Een mooie illustratie uit de Bijbel is hierbij de vriendschap van David en Jonathan. De vader van Jonathan, koning Saul, wil David doden. Hij laat zich zelfs niet ompraten door zijn zoon, maar gooit een speer naar hem toe. Jonathan besluit dan David te redden door een list. Deze daad van vriendschap wordt door David niet vergeten; als hij later koning is, neemt hij de zorg voor de zoon van Jonathan op zich.

De vriendschap tussen Carole King en James Taylor bleef bestaan, ook al had alleen James Taylor een hit met het nummer (het werd zelfs zijn grootste hit, nummer 1 in Amerika). Ze staan al jaren gebroederlijk samen in de Top 2000 (en dan staat Carole King meestal hoger).


Chris Flinterman blog

Chris Flinterman is Researchmasterstudent Duitse literatuur aan de Universiteit Leiden. Daarnaast zelfbenoemd muziekprofessor met een erg brede smaak: van ABBA tot ZZ Top en alles wat daartussen ligt. Op Twitter te volgen als: @CFlinterman. Blogt verder op 33.45fm over oude rock ‘n roll.

Deel dit bericht