Turn! Turn! Turn! – The Byrds
Kun je met een Bijbeltekst een nummer 1 hit scoren in de poplijsten? Dat is zeker mogelijk, zo bewezen diverse artiesten, waaronder the Byrds. Zij stonden in 1965 in Amerika bovenaan de lijsten met hun nummer Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is A Season).
De oorsprong van het nummer ligt echter niet bij the Byrds, maar bij de folkzanger Pete Seeger. Hij nam het nummer een paar jaar eerder, in 1962, al op. Eigenlijk was hij niet gelovig, maar hij vond de Bijbel wel een bron van inspiratie. Toen hij van zijn platenmaatschappij te horen kreeg dat hij iets anders moest schrijven dan de protestnummers die hij tot dan toe afleverde, besloot hij een tekst van Prediker op muziek te zetten, om deze vervolgens op te kunnen nemen.
De tekst die Pete Seeger gebruikte, komt uit Prediker 3:1-8. In deze tekst wordt beschreven hoe er voor alles een eigen tijd is. Voortdurend worden er daarbij tegenstellingen van uitersten gepresenteerd, waartussen ons leven zich afspeelt. We huilen en lachen, we breken af en bouwen op, we zwijgen en spreken, we baren en sterven: alles doen we op een bepaalde tijd, omdat dat zo is bepaald. Prediker ziet daarbij het leven en alles wat daarin is gegeven als een geschenk van God, waarvan we mogen en zelfs moeten genieten.
In de tekst van Pete Seeger zijn er twee interessante veranderingen (de herschikkingen niet meegerekend). De eerste is de nieuwe titel: Turn! Turn! Turn! Hij lijkt hiermee te willen benadrukken dat de aarde blijft ronddraaien, wat er ook gebeurt. Alles heeft zijn eigen tijd, maar uiteindelijk gaat ook de tijd door, zonder dat we daar invloed op kunnen uitoefenen. De boodschap van de Bijbeltekst wordt hierdoor versterkt. De tweede verandering, of eigenlijk toevoeging, is de laatste regel: “A time for peace / I swear it’s not too late.” Ook Prediker eindigt met de tegenstelling oorlog en vrede, maar de laatste regel komt van Seeger zelf. Hij laat daarmee zien dat alles zijn tijd heeft, maar dat het daarmee nog niet te laat is om vrede te sluiten; het tij van oorlogen (in de VS onder andere de Vietnamoorlog) kan gekeerd worden.
Pete Seeger had zelf geen hit met het nummer, maar the Byrds, zoals gezegd, wel. Zij verspreidden deze tekst, en daarmee deze oproep tot vrede, over de hele wereld, en lieten zien dat de woorden uit de Bijbel algemene zeggingskracht hebben. Zelfs als ze met een elektrische gitaar ondersteund worden.

Chris Flinterman is Researchmasterstudent Duitse literatuur aan de Universiteit Leiden. Daarnaast zelfbenoemd muziekprofessor met een erg brede smaak: van ABBA tot ZZ Top en alles wat daartussen ligt. Op Twitter te volgen als: @CFlinterman. Blogt verder op 33.45fm over oude rock ‘n roll.