Heilige Herrie? “Het draait om associatie”

Heilige Herrie? “Het draait om associatie”

Veel mensen kennen ze wel, de online adventskalenders van allerlei bedrijven die gouden bergen beloven, zodat wij sneller geneigd zijn om producten bij dat bedrijf te kopen. De adventskalender van Heilige Herrie draait vooral om inspiratie en het delen van geloof.

De Heilige Herrie Adventskalender is begonnen als een samenwerking tussen jongerenwerker en auteur Corjan Matsinger (bedenker van HeiligeHerrie.nl) en predikant Fred Omvlee (bedenker van Top2000kerkdienst.nl en Elviskapel.nl). Inmiddels zijn deze initiatieven samengebracht bij de stichting “Er Zit Muziek in de kerk”. Deze stichting heeft als doel om het gebruik van popmuziek in de kerk te promoten en daarmee te laten zien welke waarde popmuziek heeft en hoe het te gebruiken is voor zingeving.

Anton van Dijken is voorzitter van het bestuur: “het concept is vrij eenvoudig:  tijdens de periode van Advent wordt dagelijks een overdenking geschreven aan de hand van het leesrooster met een bijpassende popsong. Het gaat er natuurlijk vooral om mensen te bereiken die niet regelmatig in de kerk komen, de traditie niet (goed) kennen maar wel bezig zijn met de zin van het leven.

Wat we zien is dat er brede interesse is voor de kalender vanuit verschillende leeftijdsgroepen. De gekozen muziek is daarin bepalend. In onze groep schrijvers zijn de verschillende leeftijden ook vertegenwoordigd en we merken dat zij ook verschillende keuzes maken en dat is ook goed; we geven daarmee ook een duidelijke boodschap af dat het van en voor iedereen is!

Overigens valt het project ook in de smaak bij zowel jongere als oudere kerkgangers. De reacties zijn erg positief. Het zit hem vaak in de herkenbaarheid; wie herinnert zich niet dat ene liedje dat zo belangrijk voor hem of haar was of dat regelmatig voorbij kwam op de radio. We zien dat zowel binnen als buiten de kerk gebeuren. Daar begint de interesse vaak mee”.

Creatief proces

Anton is zelf ook één van de schrijvers: ”het is echt een creatief proces want ik  kan op meer dan één manier aan de slag gaan met teksten en muziek. Ik kan me laten inspireren door de Bijbeltekst of ik begin met zoeken naar muziek die ik mooi vindt en zoek dan naar overeenkomsten.

TIP: Maak het vooral heel breed; we hoeven de Bijbeltekst niet letterlijk te vertalen in of naar een popsong. Het draait vooral om associatie: wat spreekt aan en waar is er verbinding tussen Popmuziek en geloof?

Dit jaar schreef ik de bijdrage voor de 9e dag van Advent, maandag 11 december 2023 over Lucas 3 vers 7. Het gaat over Johannes de Doper die de mensen uitmaakt voor een “stelletje slangen”. De associatie met de gekozen popsong werd mij aangereikt via een boek. Ik koos voor “Heart With No Companion” van Leonard Cohen. Cohen zingt in dit lied:

Ik zing dit voor de kapitein die nog geen schip heeft
Voor de Moeder die in verwarring is omdat ze nog steeds geen kind heeft
Voor het hart zonder een vriend en voor de ziel zonder koning
Voor de eerste balletdanseres die nergens op kan dansen

Zwakke mensen, verdriet, twijfel, vermoeidheid en: bekering zijn mijn trefwoorden. De popsong wordt daarmee een Adventslied dat we mee mogen blijven zingen!

Ik zie het schrijven voor de Heilige Herrie Adventskalender als een missionaire opdracht: het geloof delen met anderen. We hoeven geen dominees of theologen te zijn om een inspirerende boodschap van geloof, hoop en liefde over te brengen. Zij zijn onze leraren maar we hoeven niet te worden zoals zij. Het mooie is: we mogen het doen op onze manier; schrijf en deel vanuit het hart. Voor God zijn wij goed genoeg!”

Advent en verder

Van 3 tot en met 25 december kunnen we dagelijks genieten van de overdenkingen en de muziek. Gratis inschrijven kan via de website https://heiligeherrieadventskalender.nl/ In een speciale Facebookgroep kan elke dag worden gediscussieerd, zijn er schrijfideeën van Jannie van Maldegem (bekend van schrijfavonturen.nl) of simpelweg worden genoten van de muziek: ga naar https://www.facebook.com/groups/erzitmuziekindekerk

Er komt ook een versie voor de KerkApp’s van Donkey Mobile beschikbaar en….na de Adventskalender gaat het project verder in februari 2024 op https://40dagenheiligeherrie.nl/

(Een deel van) dit artikel zal ook verschijnen in de december-uitgave van Kerk in Zoetermeer.

Deel dit bericht