God Only Knows – Beach Boys

God Only Knows – Beach Boys

Het mooiste nummer ooit gemaakt is, naar mijn geheel subjectieve mening, God Only Knows van de Beach Boys. Waarom? Het nummer combineert een schitterende orkestratie met een krachtige tekst over liefde en geloof.

Alleen al de eerste regel is mooi, omdat die voor een liefdesliedje erg vreemd aandoet: “I may not always love you”; misschien zal ik niet altijd van je houden. Deze zin ruimt alle clichés rond de liefde op: het is niet altijd rozengeur en maneschijn, er zijn moeilijke momenten, er kan best twijfel komen, dat weet niemand. Maar, zo gaat het lied verder, er hoeft geen twijfel te zijn, zolang als er sterren aan de hemel staan. Daarmee wordt de eerste regel ook gelijk onderuitgehaald: er zullen immers altijd sterren boven ons zijn, dus ook deze liefde zal eeuwig blijven bestaan.

En dan komt die ene regel, die alles waar dit lied om gaat omvat: “God only knows what I’d be without you”. Wie verliefd is, kan zich niet voorstellen hoe het zou zijn zonder de ander. Niemand weet dat, behalve God. Voor mij komt in deze zin ontzettend veel samen. Allereerst spreekt hieruit geloof, omdat God als alwetend wordt neergezet – niet alleen weet Hij wat er gebeurt, maar Hij kent ook alle mogelijke situaties. Tegelijk is het een zin waaruit vertrouwen spreekt: de liefde wordt bezegeld, omdat God weet hoe het leven zou zijn zonder de ander – het is een vertrouwen dat deze liefde blijft. Verder geeft het hoop op een mooie toekomst.

Het tweede couplet verkent de hypothese dat de ander je toch verlaat, dat de liefde wellicht verdwijnt. Haast clichématig wordt er gezegd dat het leven doorgaat: de wereld draait door, de tijd gaat voort, maar de ik in het lied mist de liefde en voelt dat niet zo. “The world could show nothing to me / So what good would living do me?” Er is niets nieuws meer te ontdekken in de wereld, dus wat voor zin zou het leven hebben? Kortom: de wereld ziet er zonder liefde anders uit, het gaat hier echt om de grote liefde in het leven. En weer volgt die ene zin, maar nu komt deze als een sloopkogel binnen: “God only knows what I’d be without you.” Nog sterker klinkt door hoe wanhopig de ik zou zijn zonder de liefde van zijn leven – hij kan het zich niet voorstellen, enkel God zou het kunnen weten.

Net als alle andere liedjes is ook de kracht van dit nummer niet te reduceren tot de tekst. Want hoe poëtisch de tekst ook mag zijn, hier is het vooral ook de muziek dat dit lied zo mooi maakt. En, dat durf ik hier wel te beweren, dit lied bevat een van de mooiste stukjes orgel in de popmuziek. Warm aanbevolen voor iedere Top 2000 kerkdienst – en natuurlijk ook om op te stemmen voor de normale Top 2000!


Chris Flinterman blog

Chris Flinterman is Researchmasterstudent Duitse literatuur aan de Universiteit Leiden. Daarnaast zelfbenoemd muziekprofessor met een erg brede smaak: van ABBA tot ZZ Top en alles wat daartussen ligt. Op Twitter te volgen als: @CFlinterman. Blogt verder op 33.45fm over oude rock ‘n roll.

Deel dit bericht