Dance Into The Light

Dance Into The Light

De advent periode is er een van lichtjes. Iedere zondag wordt er in de kerk een extra kaars aangestoken, steeds meer huizen worden door allerlei lichtconstructies gesierd en in de immer donkerder wordende decembermaand dragen ook de lichtjes in de winkelstraten bij aan de gezelligheid. Kortom: wat is een beter thema voor een serie in de adventstijd dan ‘licht’?

In deze derde blog staat daarom het liedje Dance Into The Light van Phil Collins centraal.

Het nummer past perfect bij de derde Adventszondag. Deze zondag, met als naam ‘Gaudete’, verheug u, heeft als liturgische kleur roze in plaats van paars. Het is een zondag waarop het licht van Kerst net iets feller doorkomt en onze verwachting extra groot wordt. Alle reden voor vrolijkheid dus, precies de toon van Dance Into The Light.

De vreugde in het lied heeft alles te maken met vrijheid. Het eerste couplet roept op om naar buiten te komen, omdat er geen redenen meer zijn om binnen te blijven. De schaduwen van de angst zijn verdwenen, de ketenen die belemmerden zijn afgeworpen en dus ligt de toekomst open. Positiviteit alom dus: het oude, beklemmende, beangstigende wordt afgeschud en maakt plaats voor iets nieuws. Dat nieuwe moet overigens nog wel opgebouwd worden, maar dat is geen probleem: iedereen is samen en kan in vrede met elkaar leven, dus ook samen kan de toekomst opgebouwd worden. Het verleden is geweest en moet vergeten worden: de blik is gericht op wat er komen gaat.

Het heeft veel weg van de verwachtingen die we hebben van Kerst: een nieuw begin, waarbij we vooral ook de verbondenheid willen voelen. We hopen op een betere toekomst, waarin iedereen vreedzaam met elkaar leeft en we samen een nieuwe wereld opbouwen. En in die toekomst hoeven we niet meer te schuilen in het donker, maar hebben we het licht gevonden, waar we ons vol overgave in storten: we dansen met elkaar van het duister naar het licht toe.

Op deze derde Adventszondag voelen we de verwachting van die toekomst extra sterk. Het duurt nog maar anderhalve week tot het daadwerkelijk Kerst is en het is alsof we het licht al even sterk zien als met Kerst zelf. We kunnen eigenlijk niet meer wachten en daarom vieren we alvast een klein beetje feest, omdat we weten dat het niet al te lang meer duurt.

De belangrijkste boodschap is daarom: Verheug u! En “come dance me, come on and dance into the light!”


Chris Flinterman blog

Chris Flinterman is Researchmasterstudent Duitse literatuur aan de Universiteit Leiden. Daarnaast zelfbenoemd muziekprofessor met een erg brede smaak: van ABBA tot ZZ Top en alles wat daartussen ligt. Op Twitter te volgen als: @CFlinterman. Blogt verder op 33.45fm over oude rock ‘n roll.

Deel dit bericht